Közélet

2015.09.15. 06:15

Tízből nyolc kislánynak kérik a HPV elleni oltást

Miután tavalytól minden 12. évét betöltött 7. osztályos lánynak ingyen biztosítja a HPV elleni oltást az állam, okafogyottá vált, hogy Kaposvár külön keretet biztosítson erre a célra. Az érintett gyerekek szüleinek péntekig kellett nyilatkozniuk az iskolákban, hogy kérik-e a méhnyakrák elleni védőoltást.

Márkus Kata

Kaposvár 2008 óta nyújtott segítséget a családoknak, hogy beoltathassák gyermeküket méhnyakrák ellen – mondta el érdeklődésünkre Budai Józsefné, a szociális iroda vezetője. – Éves szinten 100-130 közötti volt azoknak a családoknak a száma a városban, akik kértek segítséget az oltóanyag megvásárlásához, s minden évben a 13. életévüket betöltött lányok kapták meg az oltást. Tavaly óta az állam finanszírozza a 12 éves lányoknak az oltóanyagot, ezért tavaly még biztosított a város külön keretet azok számára, akik kimaradtak az ingyen oltásból. Az idénre azonban okafogyottá vált ez a támogatási forma, nem is különítettünk el erre a célra külön forrást.



A tanév első napjaiban kapták meg a szülők a HPV oltás beadásához szükséges nyilatkozatot, amit péntekig kellett aláírva visszajuttatni az iskolába ahhoz, hogy a gyerek megkapja a térítésmentes védőoltást. Az idei adatok még állnak rendelkezésre, ám a tavalyi jelentkezések alapján elmondható, nemzetközi viszonylatban is sikeres a HPV oltás bevezetése hazánkban.

Átlagosan tízből nyolc szülő kérte a vakcinát, az átoltottság tehát 80 százalék fölötti. Az ÁNTSZ adatai szerint hazánkban több olyan járás is akadt, ahonnan a nyilatkozatok 100 százaléka visszaérkezett és a szülők kivétel nélkül kérték leányuk számára a humán papillomavírus elleni védőoltást. Összességben sincs azonban olyan megye az országban, ahol az igénylések aránya 70 százalék alatt maradt volna. Az átoltottságról teljesen pontos adatokat azért sem lehet közzé tenni, mert nem lehet tudni, hogy korábban hányan vásárolták meg az oltóanyagot patikai forgalomban, illetve hányan kapták meg az önkormányzatok által biztosított térítésmentes vagy kedvezményes védőoltást.


Száz típusból a két leggyakoribb ellen véd

A HPV a humán papillomavírus nevének rövidítése. Több mint száz típusa van, ismereteink szerint ezek közül legalább 13 okozhat méhnyakrákot. A méhnyakrákok mintegy 70 százalékáért a HPV-vírusok közül kettő típus, a 16-os és a 18-as tehető felelőssé. A felajánlott önkéntes védőoltás, amelyet az állam térítésmentesen biztosít, ezek ellen véd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!