Közélet

2012.07.12. 07:45

Újraélesztés a parton - rekordszámú életmentés a Balatonnál

Ötvenöt esetben százharmincnégy személyt mentettek az idén július 10-éig a balatoni vízirendőrök, s ezek a számok felülmúlják a tavalyi hasonló időszakét – emlékezetes, hogy 2011-ben minden korábbi nyárnál többször kellett menteniük.

Fónai Imre

– A tavalyi szezon végére valóban mentési rekordot döntöttünk, de az idei adatokból egyelőre még nem lehet következtetéseket levonni – állapította meg Horváth László, a vízirendészet parancsnoka. – Jó, hogy túl vagyunk a két legnagyobb vízi rendezvényen, a Kékszalagon (idén nagyon nyugalmasan telt, tavaly azonban akadt dolgunk elég az erős szél miatt), valamint a Balaton-átúszáson is. Ugyanúgy négyen fulladtak eddig vízbe, mint az előző év július tizedikéig. A hőségriadós kánikula adott feladatot az elmúlt két hétben, s lám, az ideális strandidő is követel áldozatokat; elfáradnak a melegben, rossz döntést hoznak, egészségügyi kockázatot jelentő alapbetegség is közrejátszik az ilyen tragédiáknál, no meg persze a felelőtlenség. Ilyenkor mi már nem tudunk közbelépni, segíteni.



Vagyis ha rekkenő a hőség és mindenki a vízbe vágyik, akkor az ad feladatot (egy jó hétvégén több százezren is fürödhetnek a Balatonban), ha meg, mint tavaly, viharok csapnak le gyakran, akkor azért kell figyelniük. A vízirendőrök szerint sem kritikus egyébként még a Balaton mostani vízállása (hetven centi), a szezon végére azonban, főként ha meleg, száraz marad a nyár, egy ötven centis vízszint már akadályozhatja itt-ott a vízi járművek közlekedését, számolni kell vele, hogy homokpadra futhatnak.

A szárazföldön is speciális erők állnak készenlétben a Balatonnál, e héten állt szolgálatba például ismét, immár ötödik éve Balatonlellén a gyermekmentő-autó, mellyel az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és a Magyar Gyermekmentő Alapítvány közösen egészíti ki a Balaton déli partjának nyári sürgősségi ellátását. – Hiánypótló, idényjellegű ellátást adunk – tájékoztatott Gesztes Éva főorvos. – Speciálisan felszerelt személyautóval végezzük a mentést. Specialitását az adja, hogy gyermekek ellátására alakítottuk ki és gyermekellátásban jártas szakorvos teljesít rajta szolgálatot. Felnőtteknek is segítünk egyébként ha szükség van ránk, nem csak akkor, ha gyermek szenved balesetet. A 104-es hívószámra jelentett esetekről az OMSZ irányító csoportjától kapjuk a riasztást.

Két hónap alatt mintegy húszan szolgálnak a gyermekmentőn; a járművet, a felszerelést, az üzemanyagot, valamint a szállást egy lellei gyermektáborban az alapítvány biztosítja. Sikeres újraélesztésen is túl vannak már a Balaton huszonegy strandján készenlétben álló vöröskeresztes önkéntesek. A képzett elsősegélynyújtók az elmúlt két hétben több mint ezer esetben látták el a strandolók sérüléseit, tizenhárom alkalommal hívtak mentőt.

Balatonudvari-Fövenyesen egy hölgy merült el a vízben. Kimentették, de nem mutatott életjeleket, ezért megkezdték az újraélesztését, amit a mentők kiérkezéséig egy ajkai háziorvos, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának munkatársa és a vöröskeresztes önkéntes felváltva végzett. Sikeresnek is bizonyult, a kiérkező mentősök stabilizálták a nő állapotát, majd mentőhelikopterrel kórházba szállították. Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője azt mondta: – Bármely okból, akár vízi baleset kapcsán bekövetkezett szívmegállás esetén is elmondható, hogy az életben maradás egyetlen esélyét a lehetőleg azonnal, de legkésőbb négy-öt percen belül megkezdett, szakszerű újraélesztés jelenti. Tekintettel arra a szomorú tényre, hogy Magyarországon csak a lakosság kis részének van tudása és bátorsága a segítségnyújtáshoz, nagyon fontos eredmény a
képzett elsősegélynyújtók Balaton-parti hálózatának megteremtése.

Vízből mentés

eset

személy

2011. júl 10-ig

47

119

2012. júl. 10-ig

55

134

Vízbefulladás

2011. júl. 10-ig

4

2012. júl. 10-ig

4

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!