Munkahely

2024.09.10. 06:53

Kevés a jólfizető munka vidéken, messze még az országos átlagbér

Havi átlag 389 ezer forinttól egészen 1,08 millióig lehet keresni Magyarországon. A területi különbségek legfrissebb járási adatairól térképet állított össze a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), innen megtudható, hol mennyit keresnek ma a hazai munkavállalók. A dél-somogyi járások nincsenek a legrózsásabb helyzetben, de kikerültek az utolsó tíz legrosszabbul kereső járás közül.

Kovács Gábor László

Veres Gábor szobrászművész munka közben

Fotó: © Szendi Péter

A magyar ember nem szívesen beszél arról, hogy mennyi pénze lapul a pénztárcában, de az érezhető, hogy vidéken gyarapodtak a munkavállalók az utóbbi években, felelte érdeklődésünkre Bertók László, Vése polgármestere. 

A faluból sokan dolgoznak az építőiparban, és ott szemmel láthatóan emelkedtek a fizetések

 – folytatta a településvezető. – A helyi vállalkozások közül is a legtöbben az építőiparban működnek, ők utaznak szerte az országban. A vései munkavállalók közül a legtöbben Marcaliban, Kaposváron vagy Nagykanizsán helyezkednek el. Mezőgazdasági őstermelők földjei is vannak a környéken, de nem lehet belelátni a jövedelmükbe.  

munka;Budapest MACH-TECH Nemzetközi gépgyártás-technológiai és hegesztéstechnikai szakkiállítás és az Ipar Napjai Nemzetközi ipari szakkiállítás a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG

Nincs annyi munkahely, amennyire szükség lenne 

Villányi László, Darány polgármestere szerint több munkahelyre lenne szükség. A községből a legtöbben Barcsra és Szigetvárra járnak dolgozni, de sokan külföldre mentek magasabb jövedelemért. 

A lehetőségekhez képest nem a legrosszabb a dél-somogyi helyzet, de nyilván nem az országos átlaghoz tartozunk

 – jelentette ki a polgármester. – Helyi vállalkozások is működnek nálunk, de nem meghatározó a szerepük. Egy fűrészüzem az, ami több dolgozónak ad munkát a környéken. A mezőgazdaságban a gépesítés miatt kevés munkáskézre van szükség, csak az idénymunkák jellemzőek.

A somogyi nagyüzemek igyekeznek emelkedő bérpolitikát folytatni. A kaposvári Kometa 99 Zrt. a növekvő forgalmához igazítja a létszámot, közel ezer embert foglalkoztatnak jelenleg.

 Egy jó húsipari tapasztalattal rendelkező és jól dolgozó kollégájuk 2600-3550 forintos órabért kap a 1874 forintos garantált bérminimummal (szakmunkás minimálbérrel) szemben. A szakképzetlen dolgozóik a próbaidőt követően 2000 forintos órabérrel számolhatnak. 

Az elmúlt 5 évben a béreket folyamatosan 10 százalék felett növelték minden évben, sőt 20 százalék közelében és felette is volt éves béremelésük.

 Az elmúlt 3 évben az összes emelés már az 57 százalékot is elérte. Több éve bevezették a 13. havi fizetésnek megfelelő juttatást, amit két részletben fizetnek ki. Ezen kívül több kedvezménnyel és juttatással segítik dolgozóikat, felelte kérdésünkre Prohászka Balázs, ügyvezető-helyettes. 

Hogyan alakulnak a munkabérek Magyarországon 2024-ben.
Forrás: GKI Gazdaságkutató

Somogyi nincs a legszegényebb tíz magyar járás között

A legszegényebb járásokban jóval alacsonyabbak az átlagbérek az országos átlaghoz képest, mert 642 ezer forint volt a bruttó átlagkereset júniusban Magyarországon. Két budapesti kerületben, a II.-ban és a XII.-ben az idén meghaladta az egymillió forintot a havi bruttó átlagjövedelmek átlaga, ott kerestek a legtöbbet. A legkevesebbet viszont a borsodi cigándi járásban (bruttó 389 ezer forint) és a szintén borsodi gönci (408 ezer) járásban vihetik haza a dolgozók, majd a sorban a csengeriek következnek Szabolcsból (417 ezer forint.) Somogyi már nincs az ország tíz legrosszabbul kereső járása között, de a dél-somogyi járások továbbra is összesítés utolsó harmadában foglalnak helyet. 

Somogyban a leggyengébb a fizetési helyzet a tabi járásban (481 ezer), ami némi meglepetés a Flextronics vezető helyét tekintve a somogyi gazdaságban. Ezután a barcsi (484 ezer), majd a csurgói (492 ezer), és a nagyatádi járás következik. Marcaliban (502 ezer) jobb a helyzet, majd a fonyódi járás jön a sorban (531 ezer). Kaposváron 558 ezer forint a havi bruttó átlagbér, és Siófokon a legkedvezőbbek az adatok (606 ezer forint).          

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában