Megyei időjárás

2024.07.26. 07:55

Újra 30 fok főlé kúszik a hőmérő higanyszála

Pénteken alapvetően derült, olykor gyengén felhős égbolt melletti szikrázó napsütéses, csapadékmentes időjárású napra készülhetünk.

1444094105

Fotó: Wolfilser

A légmozgás az ország túlnyomó részén gyengének ígérkezik. A Tiszántúl keleti térségében, illetve az északkeleti határvidéken lehet időnként élénkebb az É-i szél.
Még kellemesen, az évszakos átlagnak megfelelően meleg idő várható, de már újból melegedés kezdődik. A déli és nyugati térségben pár fokkal 30 fok fölé várható a jellemző maximum érték, míg az északkeleti, északi országrészben 25-28 fok köré emelkedhet a hőmérséklet.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
csütörtök délután 29,
péntek reggel 15,
péntek délután 31,
szombat reggel 18 fok körül alakul.

A mai napon fronthatás nem várható, azonban kánikulai időre számíthatunk, ami jelentős terhelést jelenthet még az egészséges szervezet számára is, különösen az idősek, gyermekek és krónikus betegségben szenvedők esetében. Fontos a megfelelő folyadékbevitel, legalább 2-3 liter vizet ajánlott fogyasztani. Kerüljük a közvetlen napsütést 11 és 15 óra között, és használjunk fényvédőt, ha kint tartózkodunk. A légkondicionált helyiségekben történő pihenés és a könnyű, szellős ruházat viselése is segíthet enyhíteni a hőség okozta megterhelést. forrás. koponyeg.hu

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Szombaton további melegedéssel számolhatunk, visszatér az országos hőség. Északkeleten lehet a mérsékeltebb meleg, ott 30 fok körüli maximumok ígérkeznek, míg délen és nyugaton 34-36 fok körüli értékek a valószínűbbek. Napsütéses, száraz, jellemzően szélcsendes napra van kilátás. A Nyugat-Dunántúlon élénkülhet fel a D-i szél.

- Vasárnap napközben érheti el hazánkat nyugat felől egy hidegfront. Hatása még bizonytalan, egyelőre az látszik valószínűbbnek, hogy a front előtt az ország döntő részén tovább fokozódik a hőség, 34-39 fok köré emelkedhet a hőmérséklet. A front érkezésével, délutántól, északnyugat felől egyre nagyobb területen feltámadó és erősödő szélre, gomolyfelhősödésre, majd az esti időszakban egy-két kósza, elsősorban a Dunántúlt és az északi megyéket érintő zápor, zivatar kialakulására látszik esély.

- Hétfőre – még jelentős bizonytalansággal, de – front mögötti derült időre, és országszerte visszatérő nyaralóidőre számíthatunk mérsékelt, néhol kissé élénk É-ias széllel. A hőség megszűnik, északon 30 fok alatti, délen 30 fok körüli hőmérséklet ígérkezik.

- Keddtől csütörtökig előreláthatólag nyugodt, napsütéses, heves időjárási eseményektől mentes nyaralóidő körvonalazódik. Ismét országszerte 30 fok fölé, majd 35 fok köré fokozódhat a nappali felmelegedés, de az várhatóan 20 fok alatti hajnalok élhetőbbé teszik a meleget. forrás. eumet.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában