Sonline.hu videó

2024.07.26. 12:04

Egy hét alatt eltáncolták az egész Kárpát-medence hagyományait

Egy hét alatt minden magyar tájegység tánclépéseit megismerik azok a látrányi és környékbeli gyerekek, akik részt vesznek a látrányi néptánctáborban.

Koszorus Rita

Látrányi néptánctábor.

Fotó: Németh Levente

- Látrányban, Kőröshegyen és Balatonendréden szervezünk nyaranta néptánctábort, Látrányban és Kőröshegyen idén már harmadszor hirdettük meg, tizenkét gyerek vesz részt a táborban, mondta Gutman Levente táborvezető. 
A tánclépéseket délelőttönként sajátítják el a táborozók a sokat látott néptánctanár vezényletével. Ottjártunkkor éppen azt a koreográfiát gyakorolták, amelyet majd a pénteki táborzáró gálaműsor alkalmával mutatnak be.  

Az a program célja, hogy a népi kultúra értékeit megismertessük a résztvevőkkel, hogy minél több tájegység jellegzetes táncát megtanulják, de emellett népzenékkel is ismerkednek.

mondta a táborvezető. 
A gyerekek között voltak olyanok, akik először jöttek el néptánctáborba, de olyan is, aki éppen Látrányban nyaral és így talált rá a lehetőségre. 

Persze olyanokból is akadt bőven, akik már nem először koptatták a művelődési ház padlóját. 

Harmadjára vagyok itt és nagyon szeretek idejárni, mert a tanár is nagyon kedves és szeretek táncolni. Nagyon sokat lehet itt tanulni, az összes eddig tanult táncot nagyon szeretem.

- mondta Fehér Boglárka, aki már rutinosan mozgott a táncparketten. – Ha most otthon lennék, biztosan bringáznék, de mivel év közben is járok táncolni, mert a Balatonendrédi Iskolába járok, ahol van néptáncoktatás, szívesen jöttem el a néptánctáborba. 
Az egyhetes együttlét során nem csak táncolnak a gyerekek. A délutáni programban népi játékokkal is ismerkednek, de kézműves programokon is részt vehetnek és a hagyományos mesterségek fortélyaiba nyerhetnek betekintést. A programot úgy alakították, hogy egy percig se unatkozzanak a táborozók, ezért nincs is két egyforma nap. Ezért a diákok garantáltan élményekkel és friss tánctudással gyarapodva távozhatnak az ötnapos táborból. 
 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában