Fotókkal, videóval

2024.07.01. 11:30

Nem unja még a banánt a kertész

Megjelentek az első termések Magyar Bálint siófoki kertjében, ahol huszonhét fajta trópusi növény és több ezer citrusféle, cserje és virág alkot egy kisebb esőerdőt. A Pálma- és banánkert ma már a szélrózsa minden irányából vonzza a látogatókat.

Koszorus Rita

Míg néhány éve még elképzelhetetlen volt, hogy banán érlelődjön a nyári melegben a hazai kertben, ma már ez teljesen természetes.

– Annyira enyhe volt a tél, hogy már márciusban ki tudtuk ültetni a növényeket, úgyhogy előbb kezdtek fejlődni – mondta Magyar Bálint, aki kisfiával a karján vezetett körbe minket a kertben. – Az éghajlatunk annyira megváltozott, hogy már tökéletes ezeknek a trópusi és mediterrán növényeknek, tette hozzá a siófoki dísznövénykertész, aki elárulta azt is, hogy korábban csak májusban lehetett a bent telelő növényeket kiültetni. – Ilyenkor még szokott lenni egy fagy, ami a kajszibarackot gyakran elviszi, de ezek a banánok jól tűrik a mínuszokat is. 

A Gros Michel banánon már termés is volt ottjártunkkor, igaz zöld és apró, de már egyértelműen kicsi banánok sütkéreztek a júniusi perzselő napfényben.
– Egy fürtön 10–20 van, amiből húsz kilogrammnyi gyümölcs lesz, ha megérik, mutatott az ég felé törekvő növényre a siófoki kerttulajdonos. – A termés nagyobb a boltban megszokott banánnál és vannak olyan fajták, amelyeknek az íze is más. A kék banán például krémes, vaníliás ízű, de egy kedvelt fajta a magenta színű bőtermő és a vörös banán is. 

A trópusi oázishoz hasonlító siófoki kertben 27-féle banán és több ezer különleges növény található. A már említett banánok mellett orchideák, leanderek, Hawaii rózsája, citrusfélék, pálmák, olajfák is párjukat ritkítják.

– A banán a közvélekedéssel ellentétben nem fa, hanem a fűfélék családjába tartozik, magyarázta a siófoki Pálma- és banánkert tulajdonosa látogatóinak. 

– Baracskáról érkeztünk, mert hallottunk Bálint kertjéről a rádióban és mi is szeretnénk banánt ültetni a kertbe, mondta kérdésünkre Birgány Károly. – Nézegettem már online hirdetéseket, de ott nem kap az ember olyan átfogó tájékoztatást a növények gondozásáról, mint itt. Úgyhogy Siófokon nyaralunk és most tájékozódtunk. Majd visszajövök egy olyan autóval, amivel el tudom vinni a növényeket – mondta a baracskai férfi, aki már azt is eldöntötte, ha lesz vanília ízű kék banán, abból visznek haza is. 

Magyar Bálint, Siófok, banán
 

Az idén különösen buja a növényzet a Pálma- és banánkertben, aminek csodájára járnak nem csak helyi, de távolabbi országrészekből érkező vendégek is. Mindenki elámul a kert láttán, ahol a pálmák és banánok mellett olyan különlegességek is megtalálhatóak, mint az ízletes gyümölcsű kumkvat, vagy a már az utcáról is érezhető illatot árasztó liliomok. 
 

Ha elég nagyra nő, akkor terem 

Ellentétben a hazánkban elterjedt és ismert gyümölcsökkel, a banánnak nincs kimondott termőidőszaka. – Ha eléri a megfelelő méretet, hoz termést, mutatott egy kék banánra Magyar Bálint, amelyen már meg is jelent az első fürt. A banán általában 9-10 hónapos korában borul fokozatosan virágba alulról fölfelé. Termése pedig 3 hónap alatt érik be. Amikor az apró banánok megjelennek a növényen még látható egy virág a fürt alatt, ezt a dísznövénykertész levágja, hogy a növény a gyümölcs fejlődésére koncentráljon. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában