Találkozó

2024.08.24. 20:25

Elszármazottak tértek vissza Vityapusztára

Elszármazottak találkoztak a hétvégén Vityapusztán. A Somogyvárhoz tartozó településrészen második alkalommal szervezték meg az eseményt, és csaknem százan fogadták el az önkormányzat meghívását.

Marosi Gábor

Gyurákovics László Somogyvár polgármestere elmondta, tavaly az első találkozót ősszel tartották meg az elszármazottak találkozóját, de most azért szervezték nyárra, hogy még többen vehessenek részt.

elszármazottak találkoztak Vityapusztán
 Elszármazottak találkoztak a hétvégén Vityapusztán Fotó: MW

– Fontosak számunkra azok, aki elmentek innét, mert évtizedekkel ezelőtt egy virágzó településrész volt Vityapuszta – emelte ki a polgármester. – A Somogyvár központjától hat kilométerre található településrészen focicsapat működött és kultúrháza is volt a lelkes közösségnek. Sajnos azonban, amikor az öreglaki állami gazdaságnak az állattartó telepe a rendszerváltás környékén megszűnt, akkor a falu elkezdett kiürülni. Sok család elköltözött az ország másik felébe, vagy külföldre, de voltak akik Somogyváron telepedtek le. Régen sok százan éltek Vityapusztán, jelenleg kétszázan – mondta Gyurákovics László.

Újra találkoztak az elszármazottak

Az elszármazottak találkozóját az önkormányzat szervezte meg. Az egyik nyugdíjasklub, egy vityapusztai család és az idősotthon dolgozói vállalták, hogy ételt főznek és sütnek a vendégeknek. Az eseménynek a kultúrház és az épület előtti tér adott helyet. A beszélgetés mellett, arra is volt lehetősége a résztvevőknek, hogy bekapcsolódjanak a zenés-táncos programba.

Fotó: MW

Már nem zsákfalu Vityapuszta

Gyurákovics László kérdésünkre arról is beszélt, az elmúlt években több fejlesztést is megvalósítottak a településrészen azért, hogy még élhetőbb legyen. A hat kilométer hosszú közutat felújították, csak úgy mint a 400 négyzetméter alapterületű kultúrházat és megépítették a Vityapusztát Gamással összekötő utat, ezzel a településrész zsákfalu jellegét megszüntették. A tervek között szerep még, hogy játszóteret építsenek az ott élő gyerekeknek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában