Újjáéledt a klub

2024.09.14. 07:42

Bárdudvarnokon a futball több, mint egy játék

Összefogtak a település lakói, akik a helyi vállalkozókkal, illetve a megválasztott polgármesterrel, Ferencz Tamással közösen újra életet leheltek a hat éve halott bárdudvarnoki labdarúgásba, amely így újra felkerült a vármegyei sportélet térképére.

Klein Péter Nándor

Fotó: Muzslay Péter

Bárdudvarnokon a futball nem csupán egy játék, hanem egy hosszú múltra visszatekintő közösségi hagyomány. A településen a futball története egészen 1950-ig nyúlik vissza, amikor megalakult a Bárdudvarnoki Labdarúgó Sportkör, a Bárdibükki Állami Gazdaság és a közösségi tanács támogatásával. A sportkör több mint 30 évig működött, azonban 1980-ban megszűnt. Az 1990-es évek elején baráti társaságok és falunapok szervezésével kispályás futball formájában újjáéledt a bárdudvarnoki sportélet, de ez a lendület is csak kisebb-nagyobb megszakításokkal maradt fenn, míg 2018-ban teljesen megszűnt a futball a településen. 

Ferencz Tamás, Bárdudvarnok megválasztott polgármestere
Ferencz Tamás, Bárdudvarnok megválasztott polgármestere, ha kell, a kapuba is beáll
Fotó: Muzslay Péter

– A kampányom során számos lakossal beszélgettem, sokan említették, hogy hiányolják a közösségi életet a faluban – mondta Ferencz Tamás, megválasztott polgármester. – Ennek egyik központi eleme volt a labdarúgás. A focipálya állapota 2024-re siralmassá vált, de a közösség összefogott, hogy újra használható legyen, így nekik, illetve a helyi vállalkozóknak köszönhetően sikerült lehengerelni, kiépíteni a kerítést körülötte, illetve új kispadokat is felállítottunk, hogy megfelelő környezetben játszhasson az újjáalakult klubunk. A Magyar Labdarúgó Szövetség Somogy Vármegyei Igazgatósága is támogatta a kezdeményezésünket, labdákkal, szögletzászlókkal, elsősegélydobozzal, defibrillátorral és masszázskrémekkel. 

Hiába ütköztek nehézségekbe, megoldották

– Az adminisztráció nehézségei és a sportorvosi vizsgálatok megszervezése komoly kihívást jelentett, de végül, a bajnoki rajt előtt mindent sikerült megoldanunk – folytatta Ferencz Tamás. – A legfontosabb célunk, hogy a bárdudvarnokiak magukénak érezzék a csapatot és minél többen látogassanak ki a mérkőzésekre. A távlati célok között szerepel, hogy ha sikerül ificsapatot is szervezni, akkor magasabb osztályba lépnénk, illetve más sportágakat is bevonjunk, azonban a legnagyobb célunk, hogy az egyesület hosszútávon működjön. 

A kezdeményezés magjai befogadó talajba hullottak, hiszen az első mérkőzésen több mint háromszázan szurkoltak az új bárdudvarnoki csapatnak. A klub vezetői azonban nemcsak az első meccset szeretnék örökre emlékezetessé tenni, így a jövőben is színes kísérőprogramokat szerveznek: tombolát, tizenegyesrúgó-, illetve tippversenyeket terveznek, hogy minél több embert vonzzanak a pálya mellé. Azok számára pedig, akik kevésbé kedvelik a futballt, gasztronómiai eseményekkel igyekeznek kedveskedni. Ezek mellett pedig szurkolói pólók készítését is fontolgatják, amelyek eladásából befolyt összeget sportfelszerelések vásárlására fordítanák. 

Bárdudvarnok, Ördögh Norbert edző
Ördögh Róbert rendszeresen vezényel edzést csapatának Fotó: Muzslay Péter

A különlegességek sora itt azonban még nem ért véget, hiszen ottjártunkkor éppen edzés zajlott, ami igencsak ritka ebben az osztályban, ráadásul az edzéslátogatottságra sem lehet panasz, hiszen Ördögh Róbert edző egymás közti játékot is tudott vezényelni. 
– A keret sok helyi fiatalból áll, de néhány idősebb, negyvenes éveiben járó játékos is szerepel benne – mondta Ferenc Tamás. – A fiatalok lendületükkel és erejükkel, míg az idősebbek rutinjukkal segítik a csapatot. Már az első felhívásra is rengetegen jelentkeztek, nemcsak a faluból, a környékről is. Az első edzésen még csak tízen, tizenketten voltunk, s ahogy közeledett a vármegye IV. Déli csoportjának a nyitófordulója egyre többen lettünk. Jelenleg 26 igazolt játékosunk van. Úgy gondolom, ez a remek közösségnek köszönhető. 

Lelkesek a Bárdudvarnok szurkolói 

A szurkolókra sem lehet panasz, hiszen még az edzéseket is látogatják. A csapat egyik legidősebb drukkere, Bontovics József emellett igaz csak néhány perc erejéig, míg a leendő polgármesterrel készítettünk interjút, még a kapuba is beállt, sőt ziccert is hárított. A helyiek által „Dolce Gustoként ” emlegetett törzsszurkoló bár nem tősgyökeres bárdudvarnoki, de a magáénak érzi a csapatot. 
– Tíz éves voltam, amikor ideköltöztünk – emlékezett vissza Bontovics József. – Édesapám a helyi állami gazdaságban dolgozott és mellette futballozott, így már ekkor elkezdtem meccsekre járni és szurkolni, majd később én is játszottam. Visszagondolva mindig jó csapatok voltak a településen, melyek általában a középmezőnyben végeztek. 
Bontovics József 22 évvel ezelőtt költözött vissza Bárdudvarnokra, s ma már nyugdíjasként élvezi, hogy újra a saját településén járhat mérkőzésekre, melyek hangulatát saját készítésű borával igyekszik emelni.    

– Hat évig nem volt csapat, de most összefogtunk és mindent megteszünk azért, hogy a jövőben legyen futball a településen – tette hozzá. – A szurkolók nevében mondhatom, bízunk a gyerekekben, akiktől nem kívánunk csodát, csak annyit kérünk tőlük, hogy sokáig szórakoztassanak bennünket! 

Bárdudvarnok labdarúgás
Fotó: Muzslay Péter

Az első két fordulóban elszenvedett verség nem szeget a bárdudvarnokiak kedvét, akik szombaton 16.30 órakor a vármegyei IV. osztály Déli csoportjának harmadik fordulójában az Ötvöskónyit fogadják majd. 
– Hozzánk hasonlóan a mezőny gyengébbik feléhez tartoznak, nem becsüljük alá őket, de mindenképpen szeretnénk megnyerni ezt a meccset – mondta a soron következő ellenfélről Szecsődi Tibor, a Bárdudvarnok SK játékosa, aki az újjáalakult gárda eddig egyetlen találatát jegyzi. 

Sok helyi fiatal alkotja a bárdudvarnoki csapatot Fotó: Muzslay Péter

– Számomra mindenképp pozitív, hogy gólt tudtam szerezni az első mérkőzésen – tette hozzá Szecsődi Tibor. – Rég volt már Bárdudvarnokon tétmérkőzésen esett gól, így a szurkolók is nagyon örültek neki. Nem lesz könnyű szezonunk, még hiányzik az összeszokottság és kevés munka áll mögöttünk, de a fejlődőképes a csapat, így bizakodóan tekintünk előre. Ha eredményt akarunk elérni, még a megyei negyedosztály is megköveteli az edzésmunkát – tette hozzá a korábbi válogatott bokszoló, aki a SzeTeam Ökölvívó Egyesület vezetőedzője is egyben. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában