Istenhez emelnek az orgonamesék

2023.01.06. 07:00

A művész azt tanácsolta a publikumnak: az új évben végre kezdjünk el szeretni

Lőrincz S.

Rákász Gergelynek a zsenialitása a védjegye. Ez újfent bebizonyosodott kaposvári koncertjén, melyet telt ház előtt adott az evangélikus templomban. A koncertorgonista ezúttal is elbűvölte közönségét, hiszen ünnepi meditációra hívta a nagyérdeműt. Tette mindezt karakteres jelenléttel, óriási erővel, és a művek között elhangzó kommentárok kapcsán előtérbe helyezve a zenei ismeretterjesztést, s így még közelebb hozva hallgatóságához a komponistákat. Többek között Sosztakovicsot, akiről nem volt különösebben jó véleménye Sztálinnak, ám mégis kitüntette, vagy Antonín Dvořák cseh zeneszerzőt, aki az Újvilág szimfóniájával különleges elismerésre tett szert – a Largo tételt hallottuk e műből –, jóllehet: a pentaton hangsor nemcsak az amerikai indiánoknál, hanem az orosz sztyeppéken éppúgy megfigyelhető, mint a Távol-Keleten vagy éppen hazánkban. El is játszotta ennek bizonyítására a Rossz a Jézus kiscsizmája dal kezdő akkordjait. 

A kivetítőn nemcsak bravúros kézjátékát, illetve pedálhasználatát követhettük nyomon, hanem Pap Norbert festőművész muzsika sugallta rajzai is megelevenedtek az orgonista látványkoncertjén. Felcsendült César Franck Prelúdium, variációk és fúga című műve, Bachtól a Nun komm, der Heiden Heiland című korál, melyet a Rákász Alapítvány ifjú tehetségével, Steiner András klarinétművésszel közösen adott elő. Vivaldi Négy évszakából a Nyár tétele szólalt meg – visszacsenve emlékeink közé némi napfényt, fülünkbe a madárfüttyöt, és szívünkbe égetve. Léon Boëllmann Gótikus szvitjének egyik tétele imádságos csendbe vezetett el bennünket, Grieg Peer Gynt-jéből andalító, reggeli hangulatú részletet választott Rákász Gergely, aki a zeneszerző vallomását is idézte: Bach és Händel életművükkel katedrálisokat emeltek az Istenhez, én csak apró házakat próbálok építeni, de a melegség érzetével. 

Rákász Gergely művészete túlnő minden zenei misszión; hangversenyein lelkesítő játékán túl szépségről, jóságról is sok szó esik, csakúgy, mint a Teremtőről, akihez naponta fohászkodik. 2023-ra egyebek mellett azt tanácsolta népes publikumának: kezdjünk el szeretni mindannyian. S hogy hol kezdjük? Közvetlen környezetünkben!

Fotó: L. S.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában