Fotók

2 órája

Vakrandira várták a páholyokban rejtőző színészek a Csiky látogatóit

Kulisszajárás, vakrandi, jelmezpróba, kvízjáték és még számos érdekesség várta az érdeklődőket a kaposvári teátrum nyílt napján szombaton. A nem mindennapi eseményen a Csiky Gergely Színház teljes stábja munkába állt, akik beavatták a látogatókat a színházi világ rejtelmeibe.

Andricz Gabriella

– Közel négyszáz főt vártunk a mai napra, akik előzetesen regisztráltak a programunkra. Kulisszajárást az évad során többször is szervezünk csoportoknak, de ez az első ilyen alkalom, hogy például a gyerekeknek is szerveztünk programot, valamint a most készülő előadások próbafolyamataiba is betekinthetnek a kíváncsiskodók – mondta Epstein Rachel, a Csiky Gergely Színház színház marketing asszisztense. Hozzátette: minden színész, aki nem próbál, részt vesz az esemény lebonyolításában. – Barcsról érkeztünk egy baráti társasággal, nagy színházkedvelők vagyunk, a legendás kaposvári előadásokat mind láttuk, és természetes, hogy ha lehetőség van ilyen programra, itt a helyünk– árulta el Mészáros Pálné, akinek a kelléktárban tett látogatás volt a legérdekesebb, ott alkalma adódott egy kis nosztalgiázásra is.

csiky, színház
Különleges jelmezebe bújhattak a gyerekek a Csiky nyílt napján.

Kalmár Tamás, Szvath Tamás és Szalai József műszaki tanácsadó mutatta be a színház épületét, akiktől sok érdekességet megtudtak a látogatók, például, hogy a színház a mai 422 férőhelyével korábban több mint nyolcszáz fő befogadására volt alkalmas, de akkor még tonett székeken és állva lehetett nézni az előadást. A látogatók a nagyszínpadra is felmehettek, ahol a jelenleg futó Család ellen nincs orvosság című színdarab díszletei között szelfiztek, míg a szakember a színpad fölé irányította a tekintetet, abba a tizenöt méteres magasságba, ahonnét a díszletek, a hátterek érkeznek, majd a kulissza mögé vezette a csoportot, ahol a színpadelemek tárolása történik. 

Országos szinten is egyedülálló, modern technikai vezérléssel működik a színház, amelynek a nagyszínpadon kívül még két másik játszóhelye is van, a stúdió és a kamaraterem, ahol ugyanolyan adottságok vannak, mint a nagyszínpadon, például a forgószínpad. A kulisszajárás után kvízjátékra várta Sándor Soma és Serf Egyed a vállalkozó kedvűeket, miközben a gyerekeket Varga Zsuzsa és Mészáros Tibor várta a nagyszínpadon, ahol mesemondás és diavetítés volt a program. 

Horváth Márton Tímea óvodás kisfiával érkezett az eseményre. – A felújítás óta nem jártam az épületbe, és a kisfiam még nem volt itt, ezért is jöttünk ma. Alig lehet ráismerni az új kialakításra, nagyon modern és szép lett – mondta el portálunknak. – Nekem az tetszett amikor bemutatták, hogyan működik a fénytechnika és hogy milyen hatásokat lehet ezzel létrehozni. És persze a süllyedő, az izgalmas volt – mondta el a tízéves Kozma Merse, aki nagymamájával vett részt a programon. 

A Csiky múltjába is betekinthettek a látogatók

A jelmez- és kelléktárba Sepsi Melinda, Boros Bence és Tóth Molnár Ildikó kísérte a látogatókat, akik kedvükre próbálhatták fel például a parókákat, jelmezeket, valamint Kiss István kellékes birodalmába is betekinthettek, aki előkereste a legkülönlegeseb kellékeket a színház történetéből. Önműködő hajszárító, régi diavetítő és fényképezőgép is előkerült a polcokról, de Babarczy László, Pogány Judit, Kulka János, Lukáts Andor fotóival is találkozhattak a rájuk szívesen emlékezők. Eközben a kamara és a stúdiószínpadon a Huncut kísérlet, valamint a Jelenetek egy házasságból című készülő előadások próbái is zajlottak, és lehetőség adódott beszélgetni az alkotókkal is.  Az esti előadás előtt még egy vakrandi is várt a bevállalósokra, ahol a páholyokba rejtőzött színészekkel lehetett öt percet eltölteni a színházbarátoknak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában