Ukrán válság

2024.08.26. 06:00

Orosz szárnyasrakétát lőtt le Kárpátalja felett az ukrán légvédelem (videó)

915. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az orosz védelmi minisztérium 2024. augusztus 22-én közreadott képén orosz katona PARSZ-NU drónellenes sörétes puskával egy nem megnevezett ukrajnai helyen

Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Újabb evakuálásokat rendeltek el az ukrán hatóságok a donyecki régióban

Újabb evakuálásokat rendeltek el hétfőn az ukrán hatóságok a donyecki régióban. 

Vadim Filaskin, Donyeck megye ukrán kormányzója közölte, hogy

 az egyre romló biztonsági helyzet miatt kiszélesítették a kényszerevakuálás hatálya alá eső övezetet, amelyet a gyerekeknek szüleikkel, illetve a gondozásukat ellátó személyekkel el kell hagyniuk. 

Összesen 27 települést soroltak fel a Pokrovszk mellett fekvő Szelidove és Kosztyantinivka térségében. Nem sokkal korábban az orosz csapatok előretörése miatt már elrendelték falvak kiürítését Pokrovszk környékén. 

Az ukrán hatóságok mindemellett többször panaszkodtak arra, hogy a felszólítások ellenére az emberek, főként az idős lakosok nem hajlandók elhagyni otthonaikat. 

"Ismételten hangsúlyozom: az egyetlen helyes döntés a civilek számára az evakuálás! Az evakuálás életeket ment!" - hívta fel a figyelmet Filaskin. 

Szerhij Dobrjak, Pokrovszk katonai közigazgatásának vezetője az ukrán Szabadság Rádiónak nyilatkozva augusztus 19-én arról számolt be, hogy a civileknek legfeljebb két hetük van elhagyni a várost az orosz csapatok előrenyomulása közepette.

Ukrán elnök: Oroszország többszáz rakétával és drónnal támadta meg Ukrajna polgári létesítményeit

Oroszország több mint száz rakétával és mintegy száz csapásmérő Sahid drónnal támadta meg hétfőre virradóan Ukrajna polgári és energetikai infrastruktúráját – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Telegram-csatornáján.

Hangsúlyozta, hogy 

ez volt az egyik legnagyobb csapás a háború két és fél évvel ezelőtti kezdete óta, amely több régiót érintett, beleértve az ország nyugati részét is. Leszögezte, hogy nem lehetnek korlátozások Ukrajnával szemben a nagy hatótávolságú fegyverek bevetése tekintetében, míg Oroszország mindenféle fegyvert bevet Ukrajna ellen, köztük észak-koreai gyártású ballisztikus rakétákat is. 

Amerika, Nagy-Britannia, Franciaország és más partnerek képesek segíteni a terror megállításában. Döntésekre van szükségünk

– zárta szavait Zelenszkij.

Dmitro Kuleba külügyminiszter az X-en kifejtette, hogy Ukrajna partnerei két döntéssel segíthetnek véget vetni az orosz támadásoknak. 

Két konkrét döntést hozhatnak partnereink annak érdekében, hogy gyorsan véget vessünk az orosz terrornak. Először is meg kell erősíteni Ukrajna jogát, hogy nagy hatótávolságú csapásokat hajtson végre minden legitim katonai célpontra Oroszország területén. Másodszor pedig partnereinknek hozzá kell járulnia ahhoz, hogy az ő légvédelmi eszközeiket Ukrajna felhasználhassa a légteréhez közeledő rakéták és drónok lelövésére

–  szögezte le. Hangsúlyozta, hogy egyik döntés sem jelenti a háború súlyosbodását. 

Éppen ellenkezőleg, elriasztják Oroszországot, segítenek mérsékelni a terrort, csökkenteni az orosz támadások számát, ezáltal a csapások okozta emberi áldozatok számát is

– fogalmazott a miniszter.

Helyi kormányzók kora délután arról számoltak be, hogy a hétfői orosz rakéta- és dróncsapásoknak az eddigi adatok szerint öt halálos áldozata és legalább 17 sérültje lett az ország különböző régióiban. Denisz Smihal miniszterelnök a Telegramon közölte, hogy Ukrajna megyéinek több mint felében, 15 régióban okozott pusztításokat és szedett polgári áldozatokat az orosz támadás.

A kijevi katonai adminisztráció sajtószolgálata arról tájékoztatott, hogy a főváros környékén két energetikai létesítményben és lakóházakban okozott károkat, eddig egy sérültről érkezett jelentés. A keleti Harkiv megyében – a helyi kormányzó közlése szerint – egy polgári vállalatot ért csapás, egy ember meghalt, ketten megsebesültek. A szomszédos Dnyipropetrovszk megyében, Nyikopol városát hétfőn az orosz erők tüzérséggel lőtték, egy férfi életét vesztette, hatan pedig megsérültek, köztük egy 14 éves lány – hozta nyilvánosságra a régió kormányzója. Az Ukrajna nyugati Voliny megyéjében lévő Luck város polgármestere arról adott hírt, hogy egy többlakásos házat ért találat a településen, eddig egy halálos áldozatról érkezett hír. A szintén nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megyében egy infrastrukturális létesítményt találtak el az orosz erők, hárman sebesültek meg - mondta a megye kormányzója a Telegramon közzétett videóüzenetében.

Roman Buszargin szaratovi kormányzó Telegram-csatornáján közreadott kép egy ukrán dróntámadásban megrongálódott épületrõl a Volga menti orosz terület azonos nevŰ székvárosában, Szaratovban 2024. augusztus 26-án 
Fotó: - / Forrás: MTI/AP/Roman Buszargin Telegram-csatornája

Az RBK-Ukrajina hírportál szerint a Reuters hírügynökség megerősítette, hogy a Donyeck megyében lévő Kramatorszk egyik szállodájára vasárnap mért orosz csapás következtében életét vesztette tudósítói csapatának egy tagja, a 38 éves Ryan Evans, aki biztonsági tanácsadóként dolgozott náluk, további két munkatársuk pedig sérülésekkel kórházba került.

Lengyel hadsereg: orosz légi eszköz sértette meg Lengyelország légterét

Ukrajna irányából légi eszköz repült be Lengyelország légterébe, feltehetőleg pilóta nélküli orosz légi járműről van szó – közölte hétfőn Maciej Klisz altábornagy, a lengyel fegyveres erők műveleti parancsnoka.

A légvédelmi rendszer rádiólokációs eszközei hétfő hajnalban észlelték, hogy a tárgy az ukrajnai Cservonogrod városa irányából átrepült az ukrán–lengyel határon, és 25 kilométeres mélységben hatolt be a lengyel légtérbe, majd eltűnt

 – közölte Klisz.

Hozzátette: feltehetőleg egy pilóta nélküli légi járműről van szó, amely után most mintegy 70 katona az ukrán határtól közel 30 kilométerre fekvő lengyel Tyszowka település térségében kutat.

A műveleti parancsnok elmondta: az incidens miatt kapcsolatban van Wladyslaw Kosiniak-Kamysz kormányfőhelyettessel, nemzetvédelmi miniszterrel, valamint Wieslaw Kukula altábornaggyal, vezérkari főnökkel.

Klisz azzal hozta összefüggésbe a tárgy berepülését, hogy hétfő hajnalban Oroszország nagyszabású légitámadást indított rakétákkal és drónokkal ukrán területek ellen. A Lengyelország szomszédságában fekvő nyugat-ukrajnai megyéket is érintő támadás miatt hétfő reggel az ukrán határ mentén lengyel és szövetséges vadászgépek szálltak fel járőrözés céljából.

Az ukrajnai háború kitörése óta Lengyelországban több légi incidens is történt. 2022 novemberében a kelet-lengyelországi Przewodów településen egy Ukrajnából indított rakéta csapódott be, két lengyel állampolgár halálát okozva. Tavaly áprilisban a nyugat-lengyelországi Bydgoszcz melletti erdőben egy orosz gyártmányú, 2022 végén kilőtt manőverező robotrepülőgép maradványaira bukkantak. Emellett többször, néhány másodpercre azonosítatlan eszközök sértették meg Lengyelország légterét, de ezek végül nem lengyel területen landoltak.

Így próbálják elkerülni a hadkötelesek a mozgósítást Ukrajnában

A férfiak a fokozódó mozgósítás elkerülése érdekében egyre többször próbálkoznak nem mindennapi módszerekkel – mutatott rá a sajátos ukrajnai helyzetre a Kárpáti Igaz Szó hírére hivatkozva a Mandiner.

A legújabb módszer az örökbefogadás.

 Az orosz-ukrán háború kitörése óta az ukrán szociális szolgálatok szerint a háború előtti évekhez képest többszörösére nőtt az örökbe fogadni vagy gyermeket vállalni kívánók száma, ez pedig nem véletlen, hiszen a törvény szerint a halasztáshoz elegendő egyetlen gyermeket örökbe fogadni vagy gondozni.

Ukrán katonák 155 milliméteres M777-es tarackjukkal az orosz állásokat készülnek lőni a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton 2024. augusztus 21-én
Fotó: Jevhen Maloletka / Forrás:  MTI/AP

A lap a többi módszerről is említést tett. Ezek közül a legfontosabb, amikor a mozgósítás elkerülése érdekében megváltoztatják a nemüket, a korukat, sőt akár fiktív házasságot kötnek vagy elválnak. Arra is volt már példa, hogy idősek gyámjává váltak az érintett személyek.

A Mandiner cikkét ITT tudja elolvasni. 

Nógrádi György szerint Zelenszkij nagyon elszámolta magát

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendkívül nehéz helyzetben van, mert az alapvető stratégiai cél az volt, hogy a Kurszki régió elleni támadás miatt az oroszok kivonják a csapataik egy részét a Dombászból, ez azonban nem következett be – mondta el a Magyar Nemzetnek a biztonságpolitikai szakértő.

Zelenszkijnek jelenleg az a nagy ötlete, hogy ha megkapja az engedélyt arra, hogy a nagy moszkvai reptereket bombázza mélységben és emellett Moszkvát és Szentpétervárt, abban a pillanatban a háború megfordul

– emlékeztetett. 

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél az Andrej Duda lengyel államfővel és Ingrida Simonyte litván miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón Kijevben 2024. augusztus 24-én
Fotó: Szerhij Dolzsenko / Forrás:  MTI/EPA

Emiatt kérte a britektől – és nem csak tőlük –, hogy engedélyezzék az Ukrajnának már átadott stratégiai fegyverek bevetését oroszországi célpontokkal szemben is – tette hozzá. Ez azért szörnyű ötlet, mert nem lehet tudni, hogy mikor elégelik meg a helyzetet az oroszok, és mikor döntenek úgy, hogy sokkal komolyabb csapást mérnek Ukrajnára.

Ennek első jelei már láthatók is, hiszen ma hajnalban gyakorlatilag Ukrajna egész területe ellen támadást indítottak

 – mutatott rá Nógrádi György.

Ráadásul Zelenszkij téved, az általa tervezett támadások nem fordítanának a háború menetén

 – tette hozzá.

A további részleteket ide kattintva olvashatja el. 

Lengyelország eddig több mint ezer milliárd forintnak megfelelő katonai támogatást nyújtott Ukrajnának

Az ukrajnai háború kezdete óta Lengyelország 12 milliárd zloty (1,1 ezer milliárd forint) értékű katonai támogatást nyújtott Kijevnek – közölte Andrzej Duda lengyel elnök a Kanal Zero nevű YouTube-csatornának adott, a lengyel sajtó által hétfőn ismertetett beszélgetésben.

A lengyel államfő akkor nyilatkozott a Kanal Zero tévécsatornának, amikor szombaton, az Ukrajna függetlensége kikiáltásának 33. évfordulóján rendezett kijevi ünnepségekről utazott vissza vonaton Varsóba.

A terjedelmes interjúban Duda az Ukrajnának a háború során nyújtott nyugati támogatásra vonatkozó kérdésre elmondta: 

Lengyelország részéről a humanitárius és a katonai segítségnyújtás összességében mintegy 100 milliárd zlotyt (9,2 ezer milliárd forint) tesz ki. Ezen belül a katonai támogatás értéke 12 milliárd zloty (1,1 ezer milliárd forint).

Odaadtuk a nehéz felszerelés több mint ezer darabját

– jelentette ki Andrzej Duda. Konkrétan a T-72-es, a PT-91 Twardy, illetve a Leopard harckocsikat említette, beszélt többfajta páncélozott harcjárműről, köztük a Rosomak típusúról, valamint a Krab önjáró tüzérségi lövegekről, „a még rendelkezésre álló rakétakilövőkről”, valamint tíz MiG-29-es vadászgépről és tíz helikopterről.

Lehetőségeinkhez képest valóban sokat adtunk Ukrajnának

– foglalta össze Duda. 

DUDA, Andrzej; ZELENSZKIJ, Volodimir
Andrzej Duda lengyel (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Gitanas Nauseda litván elnökkel a kijevi államfői rezidencián, a Mariinzkij-palotában folytatott tárgyalásai után tartott sajtóértekezlet végén, 2023. június 28-án
Fotó: Szerhij Dolzsenko / Forrás:  MTI/EPA

Úgy ítélte meg: Lengyelország „jó szomszédként viselkedett, és Ukrajnában értékelik ezt”. A lengyel segítségnyújtást gyakran méltatják az ukrán katonai vezetők, a politikai vezetők, valamint a közemberek is – mutatott rá a lengyel elnök.

Az oroszországi Kurszki régióban augusztus eleje óta folytatott ukrán katonai művelettel kapcsolatban Andrzej Duda leszögezte: amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát,  „számítania kellett arra, hogy a (...) megtámadott állam védekezni fog”. A támadónak „számítania kell arra, hogy a megtámadott pofon vágja”, és ez most történik, Ukrajna „behúz egyet Oroszországnak” – fogalmazott a lengyel elnök.

Ma senki sem képes megmondani, milyenek és mennyire messzemenők lesznek ennek következményei – kommentálta Duda elnök az ukrán művelet esetleges stratégiai hatását.

Energetikai létesítmények támadásáról számolt be az orosz védelmi minisztérium

Nagyszabású csapást mértek az orosz fegyveres erők az ukrán energetikai infrastruktúra kritikus létesítményeire, amelyek az ukrán hadiipari komplexum működését biztosítják – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a támadás 12 ukrajnai régiót érintett, közülük kilencben elektromos alállomások, háromban pedig olyan gázkompresszor-állomások jelentették a célt, amelyek az ukrán gázszállítási rendszer működését biztosítják. Csapások érték a nyugati légifegyverek tárolóhelyeit is a kijevi és dnyipropetrovszki régióban lévő repülőtereken. A beszámoló értelmében minden kijelölt célpontot eltaláltak, ennek következtében áramkimaradások keletkeztek, és megszakadt a fegyverek és lőszerek vasúti szállítása a harci érintkezés vonalára.

Szergej Lebegyev, az oroszpárti „mikolajivi földalatti mozgalom koordinátora” a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy a csapások katonai célpontokat és energetikai infrastrukturális létesítményeket egyaránt érintettek Ivano-Frankivszk, Odessza, Kijev, Hmelnickij, Voliny, Ternopil, Poltava, Mikolajiv és Lviv környékén.

Ivano-Frankivszkban találat ért egy hangárt, amelyben nemrég leszállított felszerelést tároltak. Az ellenállók jelentése szerint Ivano-Frankivszkban két F–16-ost rejtettek el. Éppen abban az irányban volt robbanás. Később megtudjuk

– mondta. Hozzátette, hogy Ivano-Frankivszkot később újabb találatok érték, az ellenállás forrásai szerint üzemanyagot és kenőanyagokat tartalmazó tartályok égnek.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy Kurszk térségben újabb ukrán támadási kísérleteket hiúsítottak meg. A tárca szerint az ukrán hadsereg ebben az irányban egyebek között mintegy 400 katonát, 17 páncélozott harcjárművet, köztük egy harckocsit és egy sorozatvetőt veszített.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást. A jóval távolabb fekvő, Volga menti szaratovi régióból Szaratovból és Engelsből érkeztek hírek pilóta nélküli repülőszerkezetekkel okozott sérülésekről és károkról.

ZELENSZKIJ, Volodimir; SZIRSZKIJ, Olekszandr
Az ukrán elnöki sajtószolgálat felvételén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) és Olekszandr Szirszkij, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka (j) látogatást tesz az ukrán–orosz határ mentén elterülő Szumi területen 2024. augusztus 22-én
Forrás: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat

A Kreml honlapján hétfőn közzétették Vlagyimir Putyin elnöknek több, az Ukrajnával határos belgorodi, brjanszki és kurszki régióban kialakult helyzet kezelésére vonatkozó rendeletét. Putyin egyebek között elrendelte a helyi területvédelmi egységeknek a szövetségi költségvetésből való finanszírozását.

 Az elnök rendelkezett a helyi vállalkozások támogatásáról, a nekik folyósítandó háborús kártérítéséről, a károkat szenvedett lakásállomány pótlásáról, az evakuált gyermekek oktatásáról és a felnőttek foglalkoztatásáról, valamint a fűtési szezonra való felkészülésről is.

Orosz szárnyasrakétát lőtt le Kárpátalja felett az ukrán légvédelem

Egy orosz szárnyasrakétát lőtt le hétfőn reggel Kárpátalja légterében az ukrán légvédelem – közölte hivatalos Facebook-oldalán Viktor Mikita, a Kárpátalja Megyei Katonai Közigazgatás vezetője.

Bejegyzésében Viktor Mikita közölte, hogy az Ukrán Fegyveres Erők 650. számú Kárpátaljai Különálló Légvédelmi Géppuskás Zászlóalja lelőtt egy szárnyasrakétát Lemberg (Lviv) és Kárpátalja megyék határán. „A rakéta a mi régiónk felé tartott” – közölte Kárpátalja kormányzója, aki egy rövid videót is közzétett az esetről.

A felvétel tanúsága szerint az esemény lakatlan területen történt, károkról nincs információ, a sikeres légvédelmi akció pontos helyét nem közölték.

Az Unian hírügynökség Vitalij Glagola ungvári független internetes újságíró értesülésére hivatkozva azt közölte, hogy egy másik orosz rakétát is megsemmisített a légvédelem Kárpátalja felett.

Rakétákkal és drónokkal támadták Ukrajnát az orosz erők

Rakétákkal és drónokkal indított nagyszabású légitámadást hétfőn hajnalban ukrán területek ellen több hullámban Oroszország – közölték az ukrán hatóságok.

Kijevben legalább hét robbanás történt, a támadás miatt a fővárosban részben szünetel az áram- és vízellátás - jelentette be Vitalij Klicsko polgármester a Telegramon.

Szerhij Popko, Kijev katonai közigazgatásának vezetője ugyancsak a Telegramon a fővárost támadó tíz drón megsemmisítéséről számolt be.

Zsitomir, Hmelnyickij, Ternopil és Lviv régiókból is légitámadást jelentettek.

Az ukrán légierő közlése szerint az orosz hadsereg 11 Tu–95-ös nagy hatótávolságú bombázó repülőgépet vetett be, Kinzsal hiperszonikus rakétával is támadták Ukrajnát, és a Fekete-tenger felől is bombáztak ukrán területeket.

Az első jelentések nem számoltak be a két hullámban lezajlott légitámadás okozta károkról, és halálos áldozatokat sem említettek. Viszont az Ukrajna északnyugati részén fekvő Volinyi, a keleti Dnyipropetrovszki és a déli Zaporizzsjai területről egy-egy halottat jelentettek.

A hétfői támadáshullám feltehetően ismét elsősorban Ukrajna energiahálózatát célozta. Az Ukrenergo állami energiaszolgáltató vészleállásokat rendelt el. A légiriadó helyi idő szerint a kora reggeli órákban még érvényben volt.

Észak-Korea új típusú öngyilkos drónt tesztelt

Kim Dzsongün észak-koreai vezető felügyelte a fegyver szombati tesztjét, és a phenjani állami média által sugárzott felvételek szerint távcsövön keresztül figyelte, ahogy a pilóta nélküli eszközök célpontokat robbantanak fel.

A hivatalos fotókon fehér, X alakú szárnyakkal szerelt légi fegyverek voltak láthatóak, amelyek célba vették és felrobbantották a tereptárgyként elhelyezett harckocsiutánzatokat.

A KCNA állami hírügynökség szerint Kim Dzsongün kijelentette: „több öngyilkos drónt” kell kifejleszteni és gyártani a „stratégiai felderítő drónok és többcélú támadó drónok” mellett.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség 2024. augusztus 26-án közreadott felvétele egy célpont felrobbantásáról drónok tesztelése közben egy meg nem nevezett észak-koreai helyszínen augusztus 24-én
Forrás: MTI/EPA/KCNA

A robbanótöltettel felszerelt „öngyilkos drónok” közvetlenül, néhány kilométeres körzetben csapnak le az ellenséges célpontokra.

Ezeket a fegyvereket „minden ellenséges célpont megtámadására fogják használni (...) a szárazföldön és a tengeren” – közölte a KCNA, hozzátéve, hogy az augusztus 24-én tesztelt drónok mindegyike „helyesen azonosította és megsemmisítette” a kitűzött célpontokat.

Az észak-koreai vezető szerint országa arra fog törekedni, hogy „a mesterséges intelligencia technológiáját bevezesse a drónok fejlesztésébe”.

Szakértők szerint a phenjani állami média képein feltűnt fegyverek hasonlítanak az izraeli gyártmányú Harop és Hero–30 típusú drónokra, valamint az orosz gyártmányú Lancet–3-asokra.

Lakótelepet támadtak ukránok

Négy ember megsérült egy dróntámadásban Szaratovban – közölte a RIA Novosztyi, írja a Magyar Nemzet. Egy nő súlyos állapotban került kórházba, három áldozatot a helyszínen elláttak.

A szaratovi Gagarin nemzetközi repülőtér ideiglenesen korlátozta a repülőgépek érkezését és indulását egy dróntámadás után. Egy járat indulását későbbre halasztották – közölte a légikikötő sajtószolgálata.

A védelmi minisztérium közölte, hogy a szolgálatban lévő légvédelmi erők vasárnap este 20 ukrán drónt semmisítettek meg, köztük kilencet a szaratovi terület felett.

Éles háborús helyzetben próbálják ki a robotkutyákat az ukrán fronton

A angol Brit Alliance vállalat által kifejlesztett több mint 30 robotkutya felderítő feladatokat lát el a frontvonalakon Ukrajnában. A robotkutyák jelentések szerint megkezdték támogató munkájukat a csapatokat a harctéren, és a FoxNews állítása szerint az oroszokat ez félelemmel tölti el – írja a Magyar Nemzet.

Egy egység előállítása körülbelül 9000 dollárba kerül, és a Brit Alliance megígérte, hogy az ukrán csapatok visszajelzései alapján frissíti a képességeket.

Három halott, hat sebesült Szumiban

Az oroszok vasárnap 229 alkalommal támadták Szumi területét, ebben három ember meghalt, hat másik megsebesült – közölte a Szumi terület katonai vezetése.

A régió ügyészsége szerint Oroszország egy KAB irányított légibombát dobott egy ötemeletes lakóépületre Szvesy faluban.

Újabb településeket foglaltak el az ukránok Kurszkban

Az ukránok 1-3 kilométert haladtak előre az oroszországi Kurszki területen,

és további két települést foglaltak el a térségben

– közölte Volodimir Zelenszkij elnök augusztus 25-i esti beszédében, írja az Origo. Zelenszkij, aki az információt Olekszandr Szirszkij főparancsnoktól kapta, nem részletezte, hogy mely településeket foglalták el az ukrán erők, de megjegyezte, hogy

még egy település elfoglalásáért folynak a harcok.

Ukrajna augusztus 6-án kezdte meg behatolását az oroszországi Kurszki területre.  Augusztus 20-án az ukrán hadsereg közölte, hogy 1263 négyzetkilométert és 93 települést tart ellenőrzése alatt, köztük Szudzsa városát.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 6967-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 13 308-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn.

A beléptetettek közül a rendőrség 54 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt vasárnap:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában