NAV

2024.07.01. 08:47

Befuccsolt a fémbiznisz

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fémkereskedelmi hatóságként folyamatos ellenőrzéseket végez. A pénzügyőrök egy ellenőrzéssorozatban bukkantak rá olyan magánszemélyekre, akiknek nehéz anyagi körülményeit használták ki az elkövetők.

Harsányi Miklós

Fotóillusztráció

Fotó: Shutterstock

Az egyenruhások olyan magánszemélyeknek néztek utána Bács-Kiskun vármegyében, akik a NAV adatbázisai alapján jelentős mennyiségű fémhulladékot adtak le a vizsgált időszakban. Az adóhatóság hétfői közleményében arról is beszámolt: a nyilvántartás szerint három személy több tízezer kilogrammot vitt a fémkereskedőhöz.
–  Az ellenőrzéskor kiderült, hogy a fémhulladék valódi tulajdonosai – kilétük elfedése érdekében – nehéz anyagi helyzetben lévő embereket használtak fel a leadásra, ezzel igyekeztek elkerülni, hogy saját adataikat a fémkereskedő bejegyezze a nyilvántartásaiba – közölték. –  A kimagasló mennyiségű hulladékért kapott vételárat bezsebelték, a közreműködőknek pedig csak pár ezer forint „aláírási pénzt” adtak.
 A NAV tájékoztatása szerint a fémüzlet összességében veszteséggel zárult, fémkereskedelmi törvénysértés miatt velük szemben is eljárás indult, így akár több millió forint bírságra is számíthatnak.

  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában