Somogyi Nyugdíjasok

2024.07.02. 15:59

Élhető időskort kínálnak

Miközben a statisztikák szerint folyamatosan öregszik a társadalmunk, az egészségben megélt átlagos életkor még a hatvanöt évet sem éri el, nyugdíjasként pedig jó eséllyel minden második honfitársunk szenved valamilyen betegségben. Hogy ne így legyen, azt a szakemberek szerint fiatal korban kell megalapozni.

Varga László

Fotó: LI

Mindez persze nem jelenti azt, hogy időskorban már nem tehetünk az egészségünkért, különösen a fizikai-szellemi aktivitásnak van nagy jelentősége, mint ahogy a társas kapcsolatok minősége is jelentős szerepet játszik az élhetőbb öregkor megteremtésében. Ehhez járulhat hozzá egy jól működő közösség is: az együtt végzett tevékenységnek bizonyítottan pozitív hatása van a mentális állapotra, amely a test egészségét is nagymértékben befolyásolja. Ennek szellemében jött létre öt éve a kaposvári Nyírfácska Nyugdíjasklub is, amelynek vezetője, Zanati Zsuzsanna azonban másfajta célokat is kitűzött maguk elé. 

– Két éve vagyunk tagjai a nyugdíjasklubok és idősek Életet az Éveknek Országos Szövetségének, amelynek korábban kilenc somogyi szervezete is volt, ezek azonban különböző okok miatt megszűntek vagy felfüggesztették a tevékenységüket – mondta. – Ebben minden bizonnyal az is szerepet játszott, hogy nem volt vármegyei szintű irányításuk, ezért magunkra vállaltuk annak megszervezését, valamint a saját tevékenységi területünk kiépítése mellett a szövetség iránymutatásával a somogyi közösségek felélesztésén és új szervezetek létrehozásán is dolgozunk.

A személyes részvételt igénylő programok mellett azokra is figyelünk, akik betegségük vagy egyéb okok miatt nem tudnak közénk jönni, ezért a telefonos beszélgetések mellett megszerveztük az online kapcsolattartást is. Az induláskor húszfős társaságunknak jelenleg már 184 tagja van a vármegye különböző területeiről, közülük mintegy harmincan vesznek részt aktívan a különféle programjainkban, ám a következő időszakban igyekszünk a többiekkel is személyesen találkozni – húzta alá a csoportvezető. 
Zanati Zsuzsanna arról is beszélt, hogy az időskorúak körében érdeklődésre számot tartó somogyi eseményeket is figyelemmel kísérik, jó együttműködésre törekedve a vármegye nyugdíjas közösségeivel is. – A rendezvényeinket mindig más helyszínen tartjuk, ez idáig díjmentesen vagy csekély költséggel kaptunk helyiséget több településen is, a kirándulásaink pedig önköltségesek, tette hozzá. 


Fáradhatatlanul dolgozik a somogyi idősek életminőségének javításán is

Zanati Zsuzsanna Somogytarnócán született, s egy viszonylag rövidebb időszaktól eltekintve itt töltötte gyermekkorát és végezte az alapfokú iskoláit. Mint mondta, Antal Terézia személyében kiváló tanítója volt, akitől mély emberséget, a társak iránti nagyfokú tiszteletet, céltudatosságot és végtelen kitartást tanult. Bár a felmenői között is voltak pedagógusok, elsősorban az ő hatására szerzett általános majd középiskolai tanári diplomát. Mindig is közösségben érezte jól magát, már gyerekként irányító típus volt, szívesen vállalt szervezői munkát, tanárként pedig különösen a nehéz sorsú gyerekeken igyekezett segíteni. Nyugdíjasként is nagyfokú empátiával végzi a megbízatását, az őt ismerők szerint néha már túl is vállalva magát. Elkötelezett híve az egészséges életmódnak, fáradhatatlanul dolgozik az idősek életminőségének javításáért és az aktív idős­korral kapcsolatos szemlélet formálásán. 
Zanati Zsuzsanna rendületlenül hisz abban, hogy a befektetett energiának előbb-utóbb az élet minden területén meglesz az eredménye. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában