Biztos forrás

2024.08.28. 09:00

Ősszel is kell a diákmunka

Napokon belül véget ér a vakáció és várhatóan 300 somogyi diák – iskola mellett – az ősszel tovább dolgozik. Van, aki gyorsétteremben helyezkedik el, másokat árufeltöltőként alkalmaznak az áruházak, vagy épp ipari vállalatoknál vállalnak diákmunkát. Szakemberek szerint érdemes minél előbb regisztrálni az állásokra, így gyorsabb lehet az elhelyezkedés.

Harsányi Miklós

Fotó: LANG ROBERT

– Összességében sikeres volt a nyári idény, közvetítésünkkel az utóbbi hónapokban nagyjából 1100 diák dolgozott, csaknem annyi, mint tavaly ilyenkor – hangsúlyozta Dakó Roland, a Melódiák kaposvári régióvezetője. – Bár egyes somogyi kiskereskedelmi üzletekben, áruházakban idén a korábbinál kevesebb fiatalt foglalkoztattak, viszont a Balaton-parton folyamatosan szükség volt a fiatalok munkájára. A vendéglátás továbbra is sokaknak adott munkát, a büféken, vendéglőkön kívül éttermekben is dolgoztak a fiatalok. Volt, aki pékségben, mosodában vagy kempingben állt munkába, de úszómesterként vagy épp rendőrségi tolmácsként is elhelyezkedtek páran. 

diákmunka
Étteremben is sokan vállalnak diákmunkát Fotó: Csapó Balázs

Szerinte augusztus végén, legkésőbb szeptember közepén a balatoni szezonális vendéglátóhelyek zöme bezár. A diákmunkások azonban ősszel tovább folytathatják a munkát, többek között Kaposváron, Nagyatádon, Marcaliban és Siófokon. Somogyban több áruházlánc várja a jelentkezőket, a gyorséttermeknél a kasszában vagy konyhán is dolgozhatnak, s bár az utóbbi időben egyre több az önkiszolgáló kassza, áruházi pénztárosokra az őszi-téli szezonban továbbra is szükség lesz, mint ahogy árufeltöltőkre. Az ipari és élelmiszeripar cégeknél is több munkakör közül választhatnak, van ahol, az anyagmozgatásnál vagy épp a gépek kiszolgálásánál segítenek az ifjak, elvétve adminisztrációs területen is fogadják őket. Dakó Roland azt mondta: általában 1600-1800 forintos órabérre számíthatnak a fiatalok, s lényeges, hogy a 25 év alattiaknak – az szja-mentesség miatt – ez nettó kereset.

Célszerű online regisztrálni a diákmunkára

Budai Mónika, a Kaposvári Videoton HR-vezetője azt mondta: csaknem 20 diákmunkás dolgozik a vállalatuknál, többségük betanított munkát végez. Egy részük az ősszel is marad, s egy egyetemista fiatal – felsőfokú tanulmányainak végzése mellett – dolgozik Kaposváron. 
– A fiatalok, a kereseten kívül, munkatapasztalatot szeretnének szerezni, ami később jól jöhet – emelte ki Dakó Roland. – Somogyban az ősszel előreláthatóan több mint 300 diákmunkás áll munkába, és 2025-ben növekedést várunk ezen a téren. Kaposváron a következő időszakban új cégek kezdik el a működést, melyeknek munkaerőre van szükségük. A vállalkozásokkal már zajlik a kapcsolatfelvétel. Fontos, hogy a fiatalok már online regisztrálhatnak egy-egy munkakörre, és az a tapasztalat, hogy a 18 év felettieknek hamarabb találunk állást. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában