Zics és Törökkoppány történetét dolgozták fel

2024.08.29. 10:40

Közkinccsé tett értékek

Könyvtár – Egyház – Helytörténet: Az egyházi könyvtárak szerepe a helytörténeti kutatásban címmel zajlott egy tanácskozás a közelmúltban Veszprémben, illetve Zircen.

Lőrincz Sándor

Fotó: Lőrinc Sándor

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Helyismereti Könyvtárosok Szervezete által 25. alkalommal rendezett konferencia egyik előadója Sipos Imre miklósi szerzetes-pap volt, aki a Szent János Apostolról és Remete Szent Pálról Nevezett egyházmegyei jogú szerzetesi közösség helytörténeti munkásságát vette nagyító alá. Egyebek mellett arról szólt, hogy 11 falu híveit látják el, ám szolgálatuk a helytörténeti kutatásokkal lehet csak teljes. 32 éve Magvetés címmel lapot jelentetnek meg, könyveikkel közkinccsé tették Miklósi, Zics és Törökkoppány történetét és természeti értékeit. A szerzetesrend tagjai fontosnak tartják környezetükben az emlékezetközeli történések rögzítését is. Idős hívekkel való beszélgetések nyomán indítottak egy sorozatot Életsorsok a XX. században címmel, amelyben a málenkij robotot megjártak, a németségük miatt kitelepítettek, a Felvidékről betelepített magyarok élettörténeteit jelentetik meg nyomtatásban. A sorozat a 6. köteténél jár.

Sipos Imre pap
Fotó: Lőrinc Sándor

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában