Helyi közélet

2024.08.28. 11:28

Ötven éve ballagtak el, most ismét találkoztak

Már-már lakodalmi hangulat fogadta a betérőket a múlt szombaton a mikei „új” iskola egyik tantermében. Az ötven éve, 1974-ben elballagó diákok szervezték meg találkozójukat, s a szép emlékek felidézéséhez méltó kulináris kínálatot is biztosítottak.

Lőrincz Sándor

Örömmel sütött-főzött az egykori osztály, amelyben tizennégyen végeztek, de már hatan elhunytak. Tanítóik, tanáraik közül csak az ismert kaposvári pedagógusházaspár, Riez Ferenc és Riez Ferencné lehetett tanúja a színes élménybeszámolónak. A hajdani kisdiákok között van főiskolát végzett, de többségük érettségivel vagy szakmunkás-bizonyítvánnyal is boldog életet él, hiszen a boldogság nem diplomafüggő, a diplomához meg nem feltétlenül kapcsolódik értelmiségi lét. 

Ha szavaid nincsenek szeretettel átitatva, akkor bizony fájdalmat okoznak

Fényképek jártak körbe, diáktársak, tanárok alakja elevenedett meg, anekdoták keltek életre, s még ha olykor bepárásodott is a tekintet, egyre emelkedettebb lett a hangulat. Idáig ötévenként rendezték osztálytalálkozójukat, de most elhatározták: gyakrabban összegyűlnek. 
A Riez házaspár is ünnepként élte meg a találkozást a növendékekkel, hiszen házasságuk, hivatásuk kezdeti időszakát jelenti számukra Mike. Tanárrá lett Andrea lányuk is itt, a szolgálati lakásban cseperedett, amelyet kellemes nosztalgiával tekintettek meg. Szépen fel lett újítva ez az épület is, s a rendezett falukép azt igazolja: gondos gazdája van a településnek. 
A fél évszázaddal ezelőtt végzett osztálytársak mindegyike örömmel és szeretettel fordult a másik felé, hiszen egykori pedagógusaik örökre szívükbe-lelkükbe vésték: ha szavaid nincsenek szeretettel átitatva, akkor bizony fájdalmat okoznak, ahelyett, hogy gyógyítanának. Lőrincz S. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában