Több mint négymilliárd forintos keretből épülhetnek szolgálati lakások a Balaton térségében

2024.08.27. 11:01

Tíz nyertes pályázat közül négy somogyi volt

Tíz nyertes pályázatból négy somogyi volt a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) szolgálati lakások kialakításáról szóló felhívásának első körös bírálata során – tájékoztatta lapunknak Szajcz Adrián.

Sonline.hu

Fotó: LANG ROBERT

.A Somogy Vármegyei Közgyűlés alelnöke már korábban is közölt információkat a 4,5 milliárdos kerettel meghirdetett pályázattal kapcsolatban. 
Mint elmondta: külön pályázhattak és külön értékelték a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet (BKÜ) járásszékhely települései és a nem járásszékhelyek kérelmeit. Előbbi kategóriában összesen hárommilliárdos, míg a másodikban másfél milliárdos keret állt rendelkezésre. Az első körben benyújtott pályázatok elbírálása megtörtént, összesen közel 2,2 milliárd forintos támogatásról született döntés, melynek köszönhetően több mint 3,6 milliárdos beruházás valósulhat meg három vármegye (Somogy, Zala és Veszprém) tíz helyszínén. 
A különbözet abból adódik, hogy nem nyújt százszázalékos támogatást a BFT, átlagosan 20–40 százalékos önerőt a településeknek kell vállalni. Ennek értelmében valamivel több mint egymilliárd forintot nyert összesen két somogyi járásszékhely, Marcali és Fonyód, míg Balatonkeresztúr és Balatonszárszó összesen 64 millió forintos támogatással kezdhet szolgálati lakás kialakításába illetve építésébe. 
A beruházások összértéke Somogyban megközelíti az 1,7 milliárd forintot, melynek köszönhetően csökkenhetnek a lakhatási gondok ezeken a településeken az egész éves foglalkoztatású, állami, önkormányzati és közösségi célú közszolgáltatást, feladatellátást végző munkaerő számára. A pályázat ezzel nem zárult le, második körben november 29-ig van lehetőség támogatási kérelem benyújtására a BKÜ érintett településeinek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában