Sonline.hu videó

2024.06.23. 06:56

Színes festékkel oldották a feszültséget, és felejtették el a világ gondjait

Színes festékpor szállt a somogyvámosi Krisna-völgy levegőjében a hétvégén. Szombaton szervezték meg a szokásos holi fesztivált, vagyis a tavaszköszöntő ünnepet. Az ötezer éves hagyományhoz több százan csatlakoztak.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

Először virágszirmokat dobáltak a fesztiválozók, majd az apró zacskókból előkerültek a különböző színű festékporok, mellyel egymás arcát, fejét kenték be. A „bemelegítés” után már nem finomkodtak a holi résztvevői. Először a nők szórták meg festékporral a férfiakat, majd cseréltek, a végén pedig már nem számítottak a nemek. Mindenki célzott mindenkire.

A közösségi esemény csúcspontja az volt, amikor a narancssárga, kék, zöld, piros és sok más színű festékport egyszerre dobták felfelé. A teljesen ártalmatlan környezet- és emberbarát festék a szivárvány minden színében pompázott a Krisna-völgyben.

– Felszabadult érzés volt, amikor egymást dobáltuk a festékporral, akkor elfelejtettük a világ gondjait, és egy kicsit a gyereket hozta elő belőlünk – mondta Kozma Gábor, aki családjával Pécsről érkezett a fesztiválra. – Első alkalommal vettünk részt ezen. Többször hallottunk már róla. A gyerekek nagyon várták, és persze mi is. Egyáltalán nem bánom azt, hogy eljöttünk, mert fantasztikus élmény volt – tette hozzá.

– Amikor rám szórták a festéket, azt éreztem, hogy egyre színesebb egyéniség vagyok – emelte ki egy másik résztvevő, Takács Hilda. – Gyönyörű hangulata van a holinak. Teljesen felszabadultan éreztem magamat. Azt hiszem máskor is eljövünk ide a barátaimmal – mondta a zalaegerszegi nő. Horváth Éva is először vett részt a festékszórásban. A zalai nő kérdésünkre azt mondta, boldogsággal töltötte el, amikor bőrén érezte a színes festékport. 

– A holi valójában azt a célt szolgálja, hogy ilyenkor feloldjuk azokat a feszültségeket, félreértéseket, egymás iránti esetleges rossz érzéseket, amiket táplálunk – hangsúlyozta Szilaj Péterné Gandharvika a Krisna-tudatú Hívők Közösség szóvivője. – Ezzel kifejezzük egymás iránt a szeretetünket, a barátságunkat, odafigyelésünket, a vidámságot, és jó kapcsolatokat építünk ilyenkor. Azt mondják, hogy minden szín valami más érzelmet képvisel. Ezeknek a színeknek, színes érzéseknek köszönhetjük azt, hogy olyan változatos a világunk és változatosak az emberi kapcsolataink. A mai világnak, amikor sokszor online tartjuk a kapcsolatot, úgy ismerkedünk, ez nagyon is aktuális eseménye, mert testközelből tudjuk kifejezni egymás iránt az érzéseinket – tette hozzá Szilaj Péterné Gandharvika.

Több napig mulatoztak a színekkel 

A holi ünnep, valójában egy tavaszköszöntő fesztivál Indiában. Ott azonban jóval előbb, február környékén szokták megünnepelni. Ez egy ősi, több mint 5000 éves hagyomány, mely valójában Krisnának a korából ered, amikor 5000 évvel ezelőtt Krisna személyesen, isteni formájában megjelent Indiában. A holi játékot barátnőivel, barátival játszotta, színes festékekkel festették be egymást. Nemcsak porokat, hanem folyékony festéket is használtak, és azzal szórták, fröcskölték egymást. Ez több napon át tartó mulatság volt akkoriban.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában